De 10 populairste musea van Nederland

Museumkaart

De meest populaire musea van Nederland
Qua musea zit je in Nederland, er is voor iedereen wel een geschikt museum te vinden. De 10 meest populaire musea heb ik op een rij gezet.

Dit is het eerste artikel in een reeks waar alle musea afzonderlijk besproken zullen worden.

10. Kröller-Müller Museum


Kröller-Müller-Museum-Otterlo

Kröller-Müller Museum Otterlo


Met ongeveer 300.000 bezoekers per jaar blijft het museum in Otterlo net het Stedelijk Museum in Amsterdam voor. In het Kröller-Müller museum is moderne kunst te bezichtigen van onder ander Van Gogh, Picasso en nog veel meer.

9. Nederlands Spoorwegmuseum

het-spoorwegmuseum-utrecht-nederland

Spoorwegmuseum Utrecht


Voor iedereen met een voorliefde voor treinen is het Spoorwegmuseum in Utrecht ‘the place to be’. Sinds de verbouwing in 2005 zijn de bezoekersaantallen flink gestegen en tegenwoordig trekt het museum ongeveer 355.000 bezoekers per jaar.

8. Gemeentemuseum

Gemeente-museum-Den-Haag

Gemeentemuseum Den Haag


In Den Haag kunnen museumliefhebbers terecht bij het Gemeentemuseum. Er zijn hier schilderijen te zien in de stijl van de 19e eeuw en moderne kunst. Per jaar komen 375.000 bezoekers de kunstwerken bezichtigen.

7. Het Scheepvaartmuseum

het-scheepvaart-museum-amsterdam

Scheepvaartmuseum Amsterdam


430.000 bezoekers komen jaarlijks de Nederlandse geschiedenis in de scheepvaart ervaren. In het Scheepvaartmuseum kunnen bezoekers leren over de maritieme geschiedenis. Het meest indrukwekkende stuk van het museum is de replica van het V.O.C.-schip ‘Amsterdam’

6. Nederlands Openlucht Museum

openluchtmuseum-arnhem-nederland

Openluchtmuseum Arnhem


Per jaar komen er 510.000 mensen naar Arnhem om Nederland door de eeuwen heen te bekijken. In het museum zijn originele gebouwen te bezichtigen zoals molens, boerderijen etc.

5. NEMO

nemo-amsterdam-museum

NEMO Amsterdam


Op plaats 5 staat weer een Amsterdams museum. In NEMO kunnen bezoekers op een speelse wijze leren over natuur- en scheikunde, biologie en technologie. Het gebouw is ontworpen door dezelfde ontwerper die het Centre Pompidou (Parijs) heeft ontworpen.

4. Hermitage

hermitage-amsterdam-museum

Hermitage Amsterdam

Jaarlijks komen er gemiddeld 570.000 mensen naar dit Amsterdamse museum dat een dependance is van de grote Hermitage in St.Petersburg. In dit museum zijn tijdelijke tentoonstellingen te zien.

3. Rijksmuseum

het-rijksmuseum-amsterdam

Rijksmuseum Amsterdam

Waarschijnlijk zal het Rijksmuseum volgend jaar wel op de eerste plek staan. Door een jarenlange verbouwing is het museum een tijd gesloten geweest. Nu is het museum ruim een jaar open en de bezoekersaantallen blijven stijgen. Nu komen er jaarlijks meer dan een miljoen mensen.

2. Anne Frankhuis

Anne-Frank-Huis-Amsterdam

Anne Frank Huis Amsterdam

Het museum gemaakt in het Achterhuis, het huis waar Anne Frank in haar dagboek haar leven beschreef als ondergedoken joods meisje tijdens de tweede wereldoorlog trekt jaarlijks ruim een miljoen bezoekers. In 2013 waren er bijna 1.200.000 mensen die wilde leren over deze periode in de Nederlandse geschiedenis.

1. Van Gogh Museum

Van-Gogh-Museum-Amsterdam

Van Gogh Museum Amsterdam

Nederlands meest populaire museum is het Van Gogh Museum in Amsterdam. Jaarlijks komen er 1.480.000 mensen genieten van de mooiste schilderijen. Het gebouw is ontworpen door Rietveld. Met de recente opening van het Rijksmuseum en Stedelijk museum is het maar de vraag of het Van Gogh Museum op de eerste plaats kan blijven staan.