5. Science Center Nemo

science-center-nemo-uitzicht-gebouw

Nemo is een technologiemuseum gelegen aan het Oosterdok in Amsterdam. In 1997 is het gebouw, dat de ingang van de IJ-tunnel gespiegeld ten opzichte van de grond moet voorstellen, ontworpen door Renzo Piano. Anno 2014 is Nemo een populair museum.

In 1923 werd het Museum van den Arbeid opgericht door de schilder Herman Heijenbrock. In 1954 werd dit veranderd in NINT, wat staat voor Nederlands Instituut voor Nijverheid en Techniek. Deze musea waren gevestigd op de Rozengracht en de Tolstraat in Amsterdam. In 1997 werd het huidige gebouw aan het Oosterdok bovenop de IJ-tunnel gebouwd. Na financiële problemen werd onder een nieuwe naam Science Center NEMO geopend door newMetropolis.

Tegenwoordig is Nemo een van de bekendste musea van Nederland en trekt het jaarlijks zo’n 545.000 bezoekers.

Het wetenschapsmuseum biedt veel diverse activiteiten die allemaal te maken hebben met technologie, wetenschap en scheikunde.

Zo kan je bijvoorbeeld in de rol van een wetenschapper stappen in het laboratorium. Met een witte labjas en een veiligheidsbril ga je aan de slag met bakpoeder, azijn en andere hedendaagse spullen en doet daarmee interessante en leuke experimenten en proeven.

nemo-licht-ontleden

Hier zijn ze licht aan het ontleden d.m.v. kleur!

Ook zijn er verschillende leuke, interessante maar vooral ook leerzame tentoonstellingen te bezoeken. Zo kan je de kracht van water temmen door te leren hoe je een stuwdam moet bouwen met behulp van metalen buizen en zandzakken waarmee je ”groene” energie kan opwekken en kan je zeepbellen blazen zo groot dat je er in kan staan.

science-center-nemo-zeepbel

Een grote zeepbel blazen!

Op deze manier leer je al spelenderwijs steeds meer over wetenschap.

NEMO neemt je mee in de wereld van alledaagse dingen die toch heel bijzonder zijn. Leeftijd maakt niet uit, iedereen kan hier wetenschappelijke kennis ervaren.

Voor jong en oud is Nemo dus een erg leuk dagje uit!

Kijk ook hiernaar: 10 populairste musea van Nederland.

Bron featured image: klik hier.