6. Het Nederlands Openluchtmuseum


Het Nederland Openluchtmuseum in Arnhem trekt jaarlijks zo’n 510.000 bezoekers. Daarmee is dit het 6e meest bezochte museum van Nederland. Het park kenmerkt zich door de ruime opzet en de vele natuur, waar zeker in de warmere dagen van het jaar een geweldige tijd kan worden doorgebracht.

In het park zijn diverse gebouwen te bewonderen, waaronder boerderijen, molens, kerken en fabrieken. Deze gebouwen worden ‘’bewoond’’ door de medewerkers van het park, die de dagelijkse gang van zaken in deze oer-Hollandse vestingen naspelen. Zo is er een molenaar bezig om graan te malen, een smid die ijzer aan het smeden is en een papierdrukker die op de ouderwetse manier kranten aan het drukken is.

Daarnaast zijn er ook regelmatig tentoonstellingen en speciale thema’s die voor een beperkte tijd te bewonderen zijn. Dit jaar staat in het teken van de kinderarbeid, en kunnen kinderen een spel doen om alles te weten te komen over kinderarbeid. Dat kinderarbeid in Nederland is afgeschaft weten de meeste kinderen wel, maar dat het in andere landen nog steeds gebeurt, is niet algemeen bekend. Dit weten de organisatoren van de tentoonstelling heel goed te brengen.

openluchtmuseum-zaanse-huisjes

Een andere recente toevoeging aan het Openluchtmuseum is de laatste jaknikker die in Nederland is gebruikt. Het industriële mechanisme, die zijn naam te danken heeft aan de beweging die deze maakt, is afkomstig uit Rotterdam. Hier is door de jaren heen zo’n 26 miljoen liter ruwe olie uit de grond gepompt. Met de tentoonstelling wordt dan ook aandacht besteed aan alle grondstoffen die er in Nederland zoal te vinden zijn of waren. Ook wordt er het een en ander verteld over de negatieve effecten van dergelijke grondstoffen, zoals de toenemende CO2-uitstoot.

openlucht-museum-interieur

In 2005 won het museum de prijs voor Europees Museum van het jaar. Dit heeft voor veel belangstelling en extra bezoekers geleid, waardoor het museum weer veel heeft kunnen investeren in het onderhoud en de uitbreiding van het park. Neem absoluut eens een kijkje in het park, waar van jong tot oud niet alleen veel gezien en gekeken kan worden, maar ook heel veel gedaan.

 

Het park is het gehele jaar open, en de entreeprijzen variëren van €5,- tot €16,-. Voor meer informatie kun je een kijkje nemen op de website.

Bron featured image: klik hier.