7. Het Scheepvaartmuseum

het-scheepsvaartmuseum-nacht

foto: Arjen Schmitz ©

Het Scheepsvaartmuseum is in 1916 opgericht onder de naam De Vereeniging Nederlansch Historisch Scheepvaart Museum. Het museum beschikt over de meest vooraanstaande collectie die met zeevaart te maken heeft ter wereld. De collectie bestaat uit ongeveer 300.000 objecten die afkomstig zijn van liefhebbers en verzamelaars uit de scheepvaart en de marine wereld.

Oorsprong

Het museum was in eerste instantie gevestigd in een gebouw op de hoek van de Cornelis Schuytstraat in Amsterdam maar is in 1973 verplaatst naar ‘s Lands Zeemagazijn aan het Oosterdok bij het IJ in Amsterdam. Het museum heeft tussen 2007 en 2011 een grondige renovatie ondergaan. In deze tijd is het gesloten geweest.

Het Zeemagazijn is in 1656 gebouwd als pakhuis van de Admiraliteit van Amsterdam. In het pakhuis werden spullen voor de oorlogsvloot opgeslagen zoals ammunitie, zeilen, vlaggen en scheepsuitrusting.

Collectie

Het Scheepsvaartmuseum heeft een grote collectie schilderijen, scheepsmodellen, oude wapens en wereldkaarten. Op de schilderijen zijn bekende historische zeeslagen en zeeofficieren te zien zoals Michiel de Ruyter en de Slag bij Waterloo.

modelschepen-scheepsvaartmuseum

Collectie kleine modelschepen in het Scheepsvaartmuseum.

Schepen

Aan de stijger bij het museum liggen twee schepen, het stoomschip Christiaan Brunings en een replica van het VOC-schip Amsterdam. Christiaan Brunings is in 1900 gebouwd als ijsbreker en directieschip van Rijkswaterstaat. Het replica schip van de VOC is in 1990 gebouwd. Het originele schip is in 1749 gebouwd.
Tot de renovatie in 2007 was ook de koningssloep, De Groene Draeck te zien. Dit is de sloep die de Koninklijke familie bij bijzondere gelegenheden vervoerde naar de plaats van bestemming.

het-scheepsvaartmuseum-groot-modelschip

Een groot modelschip in Het Scheepsvaartmuseum.

De heropening van Het Scheepsvaartmuseum in 2011 was overigens erg indrukwekkend!
Check deze video!

Kijk ook hier: De 10 populairste musea van Nederland

Bron featured image: klik hier.