8. Het Gemeentemuseum Den Haag

uitzicht-gemeentemuseum-den-haag

Geschiedenis

Het Gemeentemuseum Den Haag, gevestigd in de wijk Zorgvliet, opende zijn deuren op 29 mei 1935.
Het museum richt zicht op moderne kunst, kunstnijverheid, mode en muziekinstrumenten in Den Haag en was een ontwerp van Hendrik Petrus Berlage. Het museum werd onder leiding van zijn schoonzoon Emil Emanuel Strasser die met Anna Catharina Berlage getrouwd was voltooid. In de tuin achter het museum staat een paviljoen dat zijn naam draagt en ook een ontwerp was van Berlage.

Tussen 1995 en 1998 werd het museum gerestaureerd.

Moderne kunst

De Moderne Kunst collectie van het Gemeentemuseum verteld over Nederlandse kunst vanaf het begin van de 19e eeuw. Hier wordt ook kunst uit dezelfde periode van andere landen aan toegevoegd.

Het museum heeft schilderijen van onder anderen Piet Mondriaan, Pablo Picasso, Theo van Doesburg, Bart van der Leck, Charley Toorop, Claude Monet en Francis Bacon in zijn bezit.

Kunstverzamelaar Sal Slijper, heeft na zijn dood in 1971 een groot aantal werken van Mondriaan nagelaten aan het museum. Ook bezit het museum Mondriaans laatste schilderij: Victory Boogie Woogie, die De Nederlansche Bank in 1998 aan het museaum heeft geschonken.

gemeentemuseum-den-haag-moderne-kunst

Een schilderij uit de collectie Moderne Kunst van het museum

Kostuumcollectie

Het Gemeentemuseum bezit een kostuumcollectie die een overzicht geeft van de geschiedenis van Nederlandse mode. Naast kostuums bevat de collectie ook accessoires, sieraden en modetekeningen en -prenten.

Muziekcollectie

De muziekcollectie van het Gemeentemuseum neemt je mee naar de geschiedenis van de traditionele Europese muziekinstrumenten en bestaat grotendeels uit klavieren en blaas- en tokkelinstrumenten. Hiernaast bestaat de collectie ook nog uit instrumenten van de hedendaagse elektronische muziek.

gemeentemuseum-den-haag-piano

Gemeentemuseum Den Haag Piano Piano, Den Haag

Jaarlijkse Zomerexpo

Sinds 2011 organiseert het museum in de zomermaanden jaarlijks de Zomerexpo. Deze tentoonstelling heeft elk jaar weer een ander thema. Het wordt samengesteld door een jury van kunstenaars, kunstcritici, galeriehouders, journalisten en museummedewerkers. In 2014 werden 248 kunstwerken uit 3000 kunstwerken van 1745 kunstenaars geselecteerd.

Van het begin tot vandaag zijn er veel directeuren geweest van het museum. Tegenwoordig is dit Benno Tempel, die op 1 januari 2009 deze functie toegewezen kreeg.

Kijk ook hier: De 10 populairste musea van Nederland

Bron featured image: klik hier.