4. Hermitage Amsterdam

de-hermitage-amsterdam

De Hermitage Amsterdam is een bijgebouw van de Hermitage in Sint-Petersburg, gelegen aan de Amstel en toont kunst uit de collectie van de Hermitage, een inspirerend en kunstzinnig dagje uit voor jong en oud.

Het museum

De Hermitage Amsterdam is gehuisvest in de Amstelhof. Het museum is officieel geopend op 19 juni 2009 door koningin Beatrix en Dmitri Medvedev, de Russische president.

Het museum heeft als missie het inspireren en verrijken van de kennis van mensen op het gebied van kunst en geschiedenis. Hermitage Amsterdam biedt veel speciale aandacht aan kinderen. Op educatieve wijze worden de competenties van de kinderen verrijkt met kunstzinnig inzicht en het ontdekken van eigen talent.

Kinderen

Het motto van het museum is ‘ieder kind heeft recht op de ontdekking van zijn artistieke talent’. Het is een ambitieus project dat is opgezet voor het basis- en het voortgezet onderwijs. Sinds 20 juni 2009 gevestigd in gebouw Neerlandia aan de Nieuwe Herengracht krijgen kinderen les. Met vijf ateliers, twee leslokalen, een kantine en een winkel wordt het de grootste educatieve ruimte van museaal Nederland.

Tentoonstelling ‘Dining with the Tsars’

De Hermitage Amsterdam heeft over de afgelopen jaren al veel interessante tentoonstellingen georganiseerd. Een huidige tentoonstelling is Dining with the Tsars. Deze biedt verschillende topstukken zoals de serviezen van Catharina de Grote, het Groene Kikkerservies, het ooit bijna duizenddelige Cameeënservies, voor het eerst tentoongesteld met verguld zilveren bestek en het Berlijnse Dessertservies. Maar ook serviezen van latere tsaren zijn indrukwekkend mooi en betekenisvol vanwege de Europese geschiedenis die er onlosmakelijk mee verbonden is.

Ook biedt de tentoonstelling de mogelijk een kijkje te nemen in de keizerlijke keuken waarbij diners met zo’n driehonderd gerechten werden geserveerd. Het diverse porseleinen servies wordt ook gepresenteerd.

de-hermitage-dining-with-the-tsars

Je ziet hier het servies dat tentoon wordt gesteld.

Hollanders van de Gouden Eeuw

De andere tentoonstelling is Hollanders van de Gouden Eeuw.

Deze expositie laat groepsportretten zien van schutters die vroeger aan de wanden hingen in doelengebouwen om mee te pronken. Schutters waren de ‘hoeders’ van de stad.

Ook biedt de tentoonstelling een aantal regentstukken zien. De schilderijen laten de liefdadigheidsinstellingen zien, niet alleen met mannen op het portret maar ook vrouwen. De vrouwen waren verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken in tehuizen.

hermitage-amsterdam-hollanders-gouden-eeuw

De portretten van de Hollanders van de Gouden Eeuw.

Er is nog veel meer te zien in De Hermitage Amsterdam. De kunstliefhebber onder ons heeft genoeg redenen om het museum te bezoeken en wij raden het diegene zeker aan!

Bron featured image: klik hier.

Bekijk ook: de 10 populairste musea in Nederland!