De drie mooiste kastelen van Nederland

kasteel-cartoon

In Nederland staat een groot aantal kastelen. De drie allermooiste en meest speciale kastelen hebben we hier op een rij gezet voor je.

3. Doornenburg

Doornenburg komt het eerst in de geschiedenisboeken voor in de 9e eeuw onder de naam Doronburc. Destijds werd het echter (hoogstwaarschijnlijk) gebruikt als verdediging tegen de Noormannen.
Vanaf 1255 komt het slot in het beheer van de Gelderse graven. Vanaf 1295 komt het kasteel in het bezit van de eerste heer van Doornenburg. Willem van Doornick, een Gelders leenman.
Er zijn geen verhalen bekend van een bezetting van het slot.

kasteel-doornenburg

Kasteel Doornenburg gelegen in Doornenburg

2. Kasteel de Haar

De oudste vermelding van Kasteel de Haar gelegen in Haarzuilens, Utrecht, dateert van 1391. In 1391 kreeg Boekel van de Haar het huis in leenbruik van Hendrik van Vianen. Destijds bestond het kasteel uit niet meer dan een verstevigde woontoren. In de loop der jaren werd het kasteel uitgebreid en in 1449 kwam het kasteel in het bezit van de vooraanstaande familie Van Zuylen.
Door de jaren heen raakte het kasteel veelvuldig beschadigd en werd ook telkens gerenoveerd en uitgebreid. Tijdens de tornado die in 1674 ook een deel van de Domkerk verwoestte beschadigde het kasteel enorm. Jaren van verval volgde, tot in het eind van de 19e eeuw werd begonnen met het restaureren van het slot.
Vandaag de dag in het kasteel het grootste kasteel van Nederland. Dagelijks zijn er rondleidingen.

kasteel-de-haar-haarzuilens

Kasteel de Haar gelegen te Haarzuilens

1. Muiderslot

Een in opperbeste staat verkerend slot gelegen in Muiden. Het slot is een rijksmuseum.
Het slot is gebouwd in de vorm van een vierkant, de hoeken bestaan uit ronde uitkijktorens. Het kasteel beschikt over een ophaalbrug en slotgracht.
De bouw is waarschijnlijk begonnen in 1280 door Floris V, echter kan het ook zo zijn dat hij het kasteel slechts heeft gekocht en dus niet heeft laten bouwen. Door de ligging aan de Vecht was het voor de graaf mogelijk om tol te heffen voor schepen die over de rivier reisden.

muiderslot-muiden

Het Muiderslot gelegen te Muiden

Bron featured image: klik hier