Het Kröller-Müller Museum Otterlo

Kröller-Müller-Museum-Otterlo

Het museum in Otterlo is vernoemd naar Helene Kröller-Müller. Zij verzamelde met hulp van haar adviseur H.P. Bremmer ruim 11.000 kunstobjecten. De aankoop van deze schilderijen en beelden werd betaald met het geld dat haar echtgenoot verdiende met zijn baan als directeur van het bedrijf Wm H Müller&Co.

Haar hele leven droomde Helene al van een eigen museum. Deze droom werd in 1938 werkelijkheid, het Rijksmuseum Kröller-Müller opent haar deuren.
Helene kan helaas niet lang genieten van haar eigen museum. Ze komt in 1939 te overlijden. Na haar dood wordt het museum meerdere malen flink uitgebreid. In 1953 wordt er een congresvleugel en een beeldenzaal aan het museum toegevoegd. Tussen de jaren 1970 en 1977 wordt er een geheel nieuwe vleugel gebouwd. De nieuwe vleugel is een goed onderkomen voor de groeiende collectie moderne beeldhouwkunst. Door de jaren heen groeit de collectie beelden zou gestaag dat de collectie tegenwoordig tot de grootste van Europa behoort.

De collectie

Het Museum beschikt over een heel brede collectie. De beeldentuin kan tot een van de grootste van Europa worden gerekend. De collectie bestaat uit werken onder andere gemaakt door Van Gogh, Seurat, Picasso, Léger, Mondriaan en nog veel meer. De werken van Van Gogh vormen samen een geweldig overzicht van de werken van de Hollandse Meester.


Zie ook: De 10 populairste musea van Nederland