De Efteling is op zoek naar Pinokkio

efteling-logo-opzoek-naar-pinokkio

Attractiepark de Efteling is op zoek naar een jongen van 11 of 12 jaar oud om de hoofdrol te vertolken in een musical die zal gaan over het leven van Pinokkio. Vanaf september 2015 zal de musical gaan draaien in het Efteling theater.

pinokkio-marionet-efteling

‘s Werelds meest bekende marionet, Pinokkio.

Pinokkio (wat in het Italiaans ‘stukje pijnboom’ betekent) werd in 1883 geboren toen de Italiaanse schrijver Carlo Collodi een boek publiceerde over een houten pop wiens neus groeide wanneer hij loog. Het boek was een enorm succes en werd vrijwel direct in meerdere talen vertaald. In 1915 kwam het boek in het Nederlands uit.

Het boek is een kinderklassieker geworden. In de tijd van de uitgave van het boek was dit nog niet het geval. Het boek liep oorspronkelijk niet goed af voor de houten jongen. In de vroegere versie van het boek wordt Pinokkio namelijk opgehangen. Dit is omdat hij te veel fouten maakte en overtredingen beging. Door de jaren heen veranderde het verhaal iets en werd Pinokkio steeds menselijker.

Het oorspronkelijke verhaal is een beetje vergelijkbaar met het Nederlandse Pietje Bel. Net zoals Pinokkio was Pietje Bel een baldadige jongen die het niet zo nauw nam met de gestelde regels. Beide boeken werden pedagogisch niet verantwoord gevonden omdat het kinderen aan zou kunnen zetten tot het niet goed luisteren naar gezag.

Het boek is vele malen verfilmd. Walt Disney waagde in 1940 de gok om het enorm succesvolle boek te verfilmen. Zijn verfilming van het Italiaanse boek was een geweldig succes. Nog steeds kijken veel kinderen naar Pinokkio’s verhaal zoals Walt Disney het voor zich zag.

Tegenwoordig wordt Pinokkio nog altijd gebruikt als metafoor. Wanneer iemand liegt wordt hij vaak Pinokkio genoemd. Vaak gehoord is ook een referentie naar het groeien van de neus wanneer iemand liegt, de eigenschap waar de Italiaanse marionet onder andere bekend om stond en nog steeds staat.