Het Rijksmuseum Amsterdam

rijksmuseum

Het Rijksmuseum Amsterdam, veelal Rijksmuseum genoemd, is het grootste en belangrijkste rijksmuseum van Nederland. Het is gevestigd aan het Museumplein en Stadshouderskade. Het museum heeft ruim 200 zalen en biedt in die zalen een overzicht van de Nederlandse kunst en geschiedenis. De collectie bestaat uit een breed scala aan werken met als hoogtepunt de werken van de Nederlandse meester zoals Rembrandt, Vermeer en Hals. Het Rijksmuseum is eigendom van de staat.

Collecties

Nederlands bekendste museum beschikt over een aantal collecties. Dit zijn de volgende:
• Beeldende Kunst (schilderijen, beeldhouwkunst & kunstnijverheid, Aziatische Kunst)
• Rijksprentenkabinet (tekeningen, prenten en foto’s)
• Geschiedenis
De collectie van schilderijen schetst een duidelijk beeld van de Nederlandse schilderkunst tussen de 15e eeuw en de 20e eeuw. De nadruk ligt bij de collectie voornamelijk op de werken van de 17e-eeuwse Hollandse Meesters. Het museum is ook eigenaar van een kleine collectie, met name, Zuid-Nederlandse en Italiaanse meesters. De beeldhouwkunstcollectie & kunstnijverheid bestaat uit beeldhouwwerken, meubels keramiek etc. Deze collectie heeft een internationaal karakter, de nadruk ligt echter wel op de Nederlandse kunst.

de-nachtwacht-rembrandt

De Nachtwacht – Rembrandt

4 miljoen bezoekers

Sinds het Rijksmuseum vorig jaar haar deuren weer opende heft het museum ruim 4.000.000 bezoekers mogen verwelkomen.

Dit werd door een woordvoerder van het museum bevestigd. Na een 10 jaar durende restauratie werden de deuren in april 2013 weer voor publiek geopend.

Philipsvleugel

Op 1 november gaat de Philipsvleugel weer open. Deze vleugel werd het afgelopen jaar nog gerestaureerd. Er wordt geschat dat alleen al de Philipsvleugel een miljoen bezoekers zal ontvangen op jaarbasis.

De Philipsvleugel zal tijdelijke exposities houden met kunstwerken uit de eigen collectie en met bruiklenen. Op 1 november wordt er een expositie gehouden over fotografie uit de 20e eeuw.

philipsvleugel-rijksmuseum-amsterdam

Philipsvleugel – Rijksmuseum Amsterdam