Zweefvliegen

zweefvliegtuig-bergen

Je ziet ze weleens over de horizon glijden, zweefvliegtuigen. Bijna niets geeft zo’n vrij gevoel als het vliegen in een zweefvliegtuig. Deze manier van je verplaatsen door het luchtruim in niet te evenaren. Het is niet alleen een enorm mooie sport, het is ook een unieke belevenis. Een aanrader voor iedereen. Een leuk cadeau voor iemand waar je veel om geeft of gewoon als dagje uit.

Wat is zweefvliegen?

Zweefvliegen is zoals de naam al doet denken vliegen doormiddel van zweven. Het vliegtuig beschikt niet over een motor, ondanks de afwezigheid van een motor is het makkelijk haalbaar om uren het luchtruim onveilig te maken. Dit wordt mogelijk gemaakt door de warme lucht die opstijgt, thermiek wordt dat genoemd. Het is mogelijk om tijdens de uren durende vlucht hoogtes te bereiken van wel 1500 (!) meter.

Met een zweefvliegtuig kunnen zowel grote als kleine afstanden worden afgelegd. De afstand die je aflegt hangt af van het weer.

 

Waar kun je zweefvliegen?

Er zijn heel veel plaatsen in Nederland waar het mogelijk is om een vlucht te maken in een zweefvliegtuig. Dit kan in club verband of gewoon als dagje uit. Veel clubs bieden lessen aan, als je wilt kun je dus leren te vliegen.

 

Een nieuwe carrière of hobby

Voor iedereen die graag piloot wilt worden is het verstandig om een keer te zweefvliegen. Zo merk je of vliegen iets voor jou is en of je er ook aanleg voor hebt. Waarschijnlijk ben je na de eerste keer direct verkocht en wil je zo snel mogelijk overstappen naar een groter vliegtuig. Probeer echter eerst het zweefvliegen onder de knie te krijgen voordat je overstapt op een gemotoriseerd vliegtuig.

 

Zweefvliegen is het ideale cadeau voor mensen met durf. De combinatie van adrenaline en het gevoel van vrijheid is een ervaring die iedereen zou moeten hebben.

zweefvliegtuig-blauwe-lucht

Zweefvliegtuig met een strakblauwe lucht op de achtergrond