1. Het van Gogh Museum

het-van-gogh-mugseum

Het van Gogh museum gelegen aan het Museumplein in Amsterdam Zuid heeft een verzameling van ruim tweehonderd schilderijen. Het museum is gewijd aan de populaire kunstschilder Vincent van Gogh. Naast de schilderijen heeft het ook vijfhonderd tekeningen en zevenhonderd brieven van Vincent van Gogh. De bibliotheek van het van Gogh museum heeft ongeveer 23.000 werken.

De geschiedenis van het museum

Vincent van Gogh heeft toen die in leven was maar twee schilderijen verkocht. Toen hij overleed heeft hij al zijn werken nagelaten aan zijn broer, Theo van Gogh. Na het overlijden van Theo ging de gehele collectie naar Jo van Gogh-Bonger, de weduwe van Theo. Jo verkocht een paar werken door maar hield het grootste deel van de collectie zelf. In 1925, na het overlijden van Jo, gingen de kunstwerken naar haar zoon Vincent Willem van Gogh.

Hij richtte in 1962 de Vincent van Gogh Stichting op. Een Nederlandse vertegenwoordiger van de regering, zijn drie kinderen en zijn echtgenote hadden aandeel in deze stichting.

Uiteindelijk kwam er in 1962 een overeenkomst tussen de Vincent van Gogh Stichting en de Staat der Nederlanden over de verzameling van Vincent van Gogh. De gehele collectie werd overgedragen voor 15 miljoen gulden. Hieronder vielen: 200 schilderwerken van Paul Gauguin en Vincent van Gogh, 400 tekeningen en alle brieven van van Gogh. Dat was het begin van het museum.

Het Gebouw

Het van Gogh Museum heeft twee gebouwen. In 1973 werd het eerste gebouw van het museum geopend, dat is het hoofdgebouw. Later in 1999 kwam er een extra gebouw bij.

Diefstal

In december 2002 zijn er twee kunstwerken uit het van Gogh museum gestolen. De schilderijen ‘Uitgaan van de Hervormde Kerk te Nuenen (1884)’ en ‘Zeegezicht bij Scheveningen (1882)’ waren gestolen. De daders zijn gepakt en veroordeeld, de schilderijen zijn niet meer terug gevonden.

het-van-gogh-museum-van-binnen

Het van Gogh Museum van binnen

Wat kan je er doen?

Je kunt verschillende dingen in het museum doen. Je kunt er vooral veel verschillende kunstwerken en brieven bekijken. Het museum heeft ook voor het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs apart lesmateriaal en arrangementen. Daarnaast heeft het van Gogh Museum een museumbus, het doel van deze bus is om kinderen uit groep 7 en 8 te informeren over kunst. Er zijn ook workshops, een kinderaudiotoer, een speurtocht en verjaardagsmogelijkheden in het museum. Tevens is er een museumbibliotheek. Het museum had in 2014 1,6 miljoen bezoekers.

Bron featured image: klik hier.