Madurodam

Nederlands kleinste stad. Gelegen in Den Haag en nu al 62 jaar oud. Een plek waar oud en jong samenkomen om de architectuur die Nederland rijk is te aanschouwen. Een plek waar men kan leren over de opbouw van steden en de werking van bijvoorbeeld dijken. Een plek waar op een leuke manier geleerd kan worden over de schoonheid van de Nederlandse stad.

 

madurodam-2

In het kort

Madurodam is een attractiepark waar Nederlandse gebouwen in het klein zijn te zien. Alles is gebouwd op een schaal van 1 op 25. Jaarlijks komen er ongeveer een miljoen bezoekers. De miniatuurstad is sinds 2 juli 1952 geopend.

Ter nagedachtenis aan George Maduro, een cavalerieofficier die zich onderscheidde in de slag om de residentie en kwam te overlijden in 1945 in Dachau, is Madurodam geopend.

 

Over Madurodam

Madurodam laat het beeld van de Nederlandse steden zien. Dit gebeurt doormiddel van maquettes van bijzondere en iconische gebouwen die door heel Nederland staan. Er zijn delen van het park die interactief zijn. Bezoekers kunnen hier bijvoorbeeld zien (en bijdragen) hoe het sluiten van de Oosterscheldekering werkt. Ook kunnen bezoekers van het park containers op schepen laden in de miniatuurversie van de Rotterdamse haven.

 

Het park wordt als stad beschouwd. In de stad zijn verschillende historische binnensteden te bezichtigen. Denk hierbij aan de binnensteden van:

  • Amsterdam
  • Den Haag
  • Rotterdam
  • Utrecht

Ook zijn er veel historische gebouwen op schaal nagemaakt. O.a.:

  • Paleis op de Dam
  • Euromast
  • Binnenhof
  • Domtoren
  • Sint-Janskathedraal
  • Paleis Het Loo

Het park is verdeeld in drie ‘rijken’: het water-rijk, het steden-rijk en vindingrijk. Alle drie de rijken hebben een ander thema. Het water-rijk gaat over de relatie van Nederland met het water. Zowel de positieve kanten en de negatieve. Steden-rijk gaat logischerwijs over de opbouw en samenstelling van de Nederlandse steden. Vindingrijk richt zich op architectuur, innovatie, entertainment en design.

 

In de kleinste stad van Nederland zijn ook veel bewegende voorwerpen te vinden. Zo zijn er een spoorbaan van ruim 4 kilometer,  varende schepen, rijdende auto’s, vliegtuigen en trams.

 

Madurodam is een non-profit organisatie die alle winst afdraagt aan goede doelen. Dit is al vanaf het begin zo. Madurodam is namelijk in eerste instantie ontstaan om geld te genereren voor een fonds dat de behandeling voor studenten met tuberculose betaalde zodat zij konden blijven studeren.  Tegenwoordig worden projecten als het jeugdsportfonds, KNCV Tuberculosefonds en Cruyff Court gesponsord.

 

Madurodam is een dagje uit waar iedereen van kan genieten. Een aanrader voor alle leeftijdsgroepen.

 

Cas