De Veluwe: terug van weggeweest

De laatste jaren kampen de toeristische attracties op de Veluwe met dalende bezoekersaantallen. Mede door de aantrekkende economie en het gebrek aan investeringen wijken vakantiegangers uit naar andere gebieden. Maar daar komt verandering in, na het convenant wat eind vorig jaar getekend is door onder andere 10 gemeenten en de provincie Gelderland.

 

De Veluwe blijft een unieke omgeving met veel toeristische mogelijkheden. Om die mogelijkheden ook te benutten, is er de nodige hulp van bedrijven in de omgeving nodig. In samenwerking met Recron, de vereniging voor recreatieondernemers in Nederland, zijn er een aantal maatregelen genomen.

Allereerst zal er geanalyseerd worden welke verbeteringen ieder toeristisch product nodig heeft om weer aantrekkelijk te zijn. Vervolgens zal er gekeken worden naar het culturele aspect in relatie tot het toerisme, dit in samenwerking met gemeente Apeldoorn. Tot slot zal, in samenwerking met de gemeente Barneveld, een geografische vlekkenkaart opgesteld worden waarin de kansen en initiatieven voor de verschillende gebieden weergegeven worden.

Gedurende het onderzoek wordt uiteraard ook aandacht besteed aan de aantasting van natuur en milieu, zodat er geen kostbare natuurgebieden verloren gaan aan toeristische attracties. En na de nodige investeringen zal de tijd leren of de vraag van de markt zich daadwerkelijk verplaatst naar de Veluwe.