Groesbeekse Bosdag, ‘van boom tot plank’

bospad-groesbeekse-bos

Op 21 december 2014 wordt door Staatsbosbeheer Natuurkampeerterrein in Gelderland de eerste Groesbeekse Bosdag ooit georganiseerd. Tijdens deze dag, die voor jong en oud interessant is, is er van alles te leren over de werkzaamheden van Staatsbosbeheer en de houtoogst in het bos.

Van boom tot plank

Middels het thema ‘van boom tot plank’ wilt het Staatbosbeheer laten zien hoe er in het Groesbeekse Bos wordt omgegaan met de houtoogst. Tijdens de rondleidingen die worden verzorgd door Staatsbosbeheer medewerker Tom van Uden wordt alles op een leuke en leerzame manier uitgelegd.

Om in sfeer van de houtoogst te zijn en te blijven zijn er een aantal (enorme) houtoogstmachines opgesteld. Deze machines zijn nu allemaal in gebruik bij het Staatsbosbeheer en bieden een goed inzicht in hoe er tegenwoordig hout wordt gewonnen.

Terug in de tijd

De houtoogst heeft in de loop der jaren een transformatie ondergaan. Tegenwoordig beschikken we over technieken om de houtoogst voor een groot deel machinaal te doen. Vroegen bestonden deze technieken natuurlijk niet, in de tijd dat er nog geen machines beschikbaar waren voor het kappen en verplaatsen van bomen werd er nog met de hand gewerkt. Houthakkers werkten samen met trekpaarden om de boomstronken te verplaatsen nadat de houthakker deze handmatig had omgezaagd.
Tijdens de Bosdag is er te zien hoe de houtoogst vroeger ging. Er is een heus paard te zien die de boomstammen wegsleept. Precies zoals het vroeger ging. Een perfect voorbeeld van hoe een dier en mens elkaar aanvullen.

paard-boom-slepen-mens-bos

Een mooi voorbeeld van hoe mens en dier met elkaar samenwerken

Bron: https://rivierengebied.files.wordpress.com/2014/12/uitslepen-met-paard.jpg

Houtkunst

Hout kan voor enorm veel doelen gebruikt worden. Zelfs kunst.
Als je altijd al hebt willen weten hoe bomen omgetoverd worden tot een kunstwerk? Tijdens de Groesbeekse Bosdag is er de mogelijkheid om een professionele houtkunstenaar aan het werk te zien. Hij zal een houtblok omtoveren tot een kunstwerk met een motorzaag. Het gebruikte hout zal afkomstig zijn uit het Groesbeekse Bos.

hout-kunstwerk

Een mooi voorbeeld van hoe hout omgetoverd kan worden tot kunst


Bron: http://omroepgroesbeek.nl/files/4614/0930/4569/IMG_7166.jpg

Overige informatie

De Bosdag zal plaatsvinden op zondag 21 december 2014 v an 11:00 tot 16:00. De entree is gratis. De exacte locatie is:
Natuurkampeerterrein Groesbeek
Ds. J.A. Visscherlaan 2
Groesbeek

Bron featured image: klik hier