Een Koninklijk dagje naar Paleis Het Loo

Altijd al eens een kijkje willen nemen in het leven van de Koninklijke familie? Dat kan in voormalig paleis Het Loo, wat sinds 1984 toegankelijk is geworden voor iedereen! De prachtig gerenoveerde vertrekken en de adembenemende tuinen laten je zien hoe het adellijke leven in de 17e eeuw eruit zag.

Het paleis

De leefruimte van onder andere Willem III en later Koningin Wilhelmina en prinses Juliana is een genot voor de kunst- en interieurliefhebber. Met maar liefst 160.000 voorwerpen, waaronder schilderijen, sculpturen, meubels en tekeningen is het een van de grootste kunstcollecties van Nederland. Daarnaast beschikt het paleis ook over een indrukwekkend deel van de Nationale Plantencollectie.
5.1

De tuinen

In de prachtig aangelegde tuinen rond het paleis, wat deels in een beschermd natuurgebied ligt, wandel je langs enorme fonteinen en tuinbeelden. Destijds versloegen de Hollanders de Fransen wat betreft fonteinen, mede door het hooggelegen grondwater. Door de goede onderhoud zijn de tuinen heel het jaar door wonderbaarlijk om te bezoeken. Mocht u alvast een voorproefje willen hebben, is de tuin via Google Streetview te bewandelen!
5.2

De stallen en koetshuizen

Niet alleen de bewoners van het paleis hadden de nodige ruimte om het royale leven te leiden, ook de vele paarden en de koetsen van het koninklijk paleis werden goed behandeld. In de stallen is plaats voor maar liefst 88 paarden, waarvan 2 na een lange staat van dienst voor de Koninklijke familie genieten van hun oude dag.
In de koetshuizen staan onder andere sport- jacht- en dienstrijtuigen van de familie, maar ook de witte lijkwagen die gebruikt is bij Koningin Wilhelmina staat hier gestald. Daarnaast staan er in de tuigenkamers een collectie zadels en zwepen die vroeger gebruikt werden.
5.3

Een bezoekje brengen

Nieuwsgierig geworden naar het paleis? Via de website zijn tickets te bestellen, vanaf €14,50 voor volwassenen en €5,- voor kinderen. Ook kan er bij bezoek betaald worden voor de tickets. Dit en meer informatie vind je terug op de website.